Nieuws

Het laatste nieuws over de vereniging

3e Sinterklaas toernooi

30 november 2019 !!!!!!.

Sinterklaas komt weer naar Nederland, dus zal op 30 november 2019 uiteraard ons 3e Sinterklaas klootschiettoernooi weer in Lochem gegooid worden. Hopelijk brengt de goedheiligman die dag dan ook nog een bezoekje aan ons clubgebouw Bethel.
Kom ook eens gezellig met een team een rondje schieten, dus schrijf u eens in.

                                                  Klik de flyer aan voor informatie.

3e Sinterklaas toernooi K.V. Klein Dochteren 30 november 2019.

 

Uitslagen Achterhoekse Klootschieters Federatie seizoen 2019/2020.

Competitie van de AKF is weer van start gegaan.

Dit is de pagina waarop de uitslagen blijvend bekendgemaakt worden.

Zaterdag 28 september is klootschietseizoen 2019/2020 weer van start gegaan in de Achterhoekse klootschieters federatie en seizoen is geopend met de eerste wedstrijd bij “K.V. De Mölle” in Exel.
Zaterdag 12 oktober hebben alle aangesloten verenigingen in Zieuwent op de parcoursen van “K.V. De Hemmele” gegooid.
Zaterdag 26 oktober derde competitiewedstrijd gegooid op de banen van KV Eibergen.
Zaterdag 9 november 4e competitiewedstrijd, deze zal worden gehouden bij ons op de banen van Klein Dochteren klootschieters komen samen bij Café de Zonnebloem.

 

 

Volgende wedstrijd wordt gehouden in Neede, samenkomen bij café Hassink in Noordijk.    let op aanvang 13:00 uur! aanwezig 12:45.

1e wedstrijd De Mölle.

2e wedstrijd De Hemmele

3e wedstrijd K.V.Eibergen

4e Wedstrijd Klein Dochteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klootschietfederaties AKF en EKFN bundelen hun krachten.

            ‘We vergrijzen’ 

Peter Zandee
NEEDE – Dertig jaar na de Needse afscheiding bundelen de klootschietfederaties AKF en EKFN hun krachten. Want sport verbroedert toch vooral, vinden Harold Dolleman en Freddie te Walvaart. Bovendien is de klootschietsport een gezamenlijke boost waard.

In Neede wordt al ruim een eeuw in clubverband de klootschietsport beoefend. Maar elkaar uitdagen tot een rondje achter de kogel aan sjouwen stamt in Nederland al uit de Middeleeuwen. In de jaren tachtig was de sport zo populair in deze regio, dat de Achterhoekse Klootschietfederatie AKF voor de competitie werd opgesplitst.

Uit onvrede over het relatief vaak ver buiten Neede moeten spelen, scheidden de Needse verenigingen zich af en stichtten eind 1989 de Eerste Klootschietersfederatie Neede (EKFN).

EKFN-voorzitter Freddie te Walvaart (l) en AKF-collega Harold Dolleman elk met een kloot in de aanslag op de Hontjerweg nabij de Hollandsche Molen op de Needse Berg. © Robin Hilberink                                                    

Verbroedert;

Dertig jaar na dato verbroedert de sport meer dan dat oud zeer nog steekt. AKF en EKFN zetten om te beginnen twee gezamenlijke competitiemiddagen op touw, ter promotie van de klootschietsport. De eerste is zaterdag 23 november in Noordijk; de tweede zaterdag 15 februari in Eibergen. De gezamenlijke competitietreffens markeren een beetje het begin en eind van het seizoen. Want klootschieten is van oudsher een beetje een wintersport, wordt van oktober tot eind april gespeeld.
„Het initiatief komt niet voort uit luxe”, zegt Freddie te Walvaart (EKFN, zelf spelend bij Reefhorshoek). „Alle clubs kampen met vergrijzing. En we krijgen nauwelijks nog jeugd. We krimpen nogal. Dat vergrijzen is op zich niet erg: klootschieten is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het is ontzettend leuk en gezond. Past prima in het rijtje wandelen en mountainbiken, als je gezond meer wilt bewegen. Kortom: het is tijd voor wat gezamenlijke promotie!”
Het spel is gewoon erg leuk ja, en dat willen we graag delen met wie het niet kent – Harold Dolleman, AKF-voorzitter.

Erg leuk;

Harold Dolleman, AKF-voorzitter en zelf afkomstig van KV Klein Dochteren: „Het spel is gewoon erg leuk ja, en dat willen we graag delen met wie het niet kent. Het is in principe vrij simpel: je gooit ondershands de kloot zo ver mogelijk over een rond parcours van zo’n vijf kilometer. Dat doe je om beurten in een team van vier spelers, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. Hoe minder worpen, hoe beter. Iemand die voor het eerst werpt, is geneigd op het midden van de weg te gaan staan. Maar wegen zijn altijd bol, dus is het handiger om de zijkant van de weg aan te houden.”
Te Walvaart: „De andere teamleden lopen vooruit, bekijken de situatie en helpen de werper zijn schot zo goed mogelijk te zetten.” Dolleman: „Daarbij is er onderlinge concurrentie tussen de twee teams, dus qua commentaren komt er wel een beetje lol bij om de hoek kijken. Maar met respect. Je hebt over en weer ook waardering voor een prachtig schot van een tegenstander.”

Illustreren het plezier;

De EKFN-teams die deze zaterdag op de Needse Berg gooien, illustreren het plezier van de sport treffend. Freddie te Walvaart wijst: „Sommigen beginnen met een dribbeltje. De meesten zijn rechtshandig. Gooien met het linkerbeen voor. Maar er zijn uitzonderingen…”

Bekijk de video over de klootschietsport op Tubantia.nl/achterhoek, waarin Freddie te Walvaart en Harold Dolleman over het spelletje vertellen en Needse klootschieters in actie komen.

Nieuws en Weetjes vanuit Kl-Dochteren /// AKF en NKB /// Toernooien.

WEETJES: KLEIN DOCHTEREN. 

KV Klein Dochteren is een begrip in de Achterhoekse klootschietwereld en ook ver daarbuiten.  Zowel sportief, qua prestaties, als recreatief, qua gezelligheid, kan iedere liefhebber van deze zeer oude sport bij onze vereniging ruimschoots aan zijn trekken komen. Door een mengsel van sportiviteit en saamhorigheid wordt het klootschieten bij KV Klein Dochteren al snel een verslavend werkende hobby. Kom eens gezellig een praatje of kijkje nemen op zondagmorgen vanaf 9.30 uur. Na een gezellige babbel is er dan gelegenheid om eventueel een rondje mee te gooien (start 10.00 uur) om eens te ervaren hoe of onze fantastische en al jarenlang oude sport u bevalt.

Beste klootschietleden en kaart-/dartvrienden.

Het is weer tijd om gezellig een avond te gaan kaarten en darten in Bethel.  Wij gaan weer Amerikaans jokeren, klaverjassen en zwikken. Heb je familie of vrienden die ook gezellig willen kaarten of darten breng ze gerust mee.  De data voor het kaarten en darten zijn:

Donderdag 19 september,  – donderdag 17 oktober, – donderdag 14 november, – donderdag 12 december. 

De avonden starten om 19.30 uur bij ons clubgebouw Bethel aan de Kijksteeg 8 in Lochem. De kosten zijn € 3,00 per persoon.  Voor inlichtingen omtrent het kaarten of darten kun je terecht bij Diny Beumer: tel. 0573-251701 of Bethel: tel. 0573-257571.  Met vriendelijke groet, Voorzitter Diny Beumer en Secretariaat Ans Leussink-Bats.

Competitie AKF 2019-2020.

Bij verhindering voor een competitiewedstrijd op de zaterdag dien je ten alle tijden ZELF voor een vervanger te zorgen. Geef uiterlijk VRIJDAG voor de wedstrijd door aan TONNIE OTTEN wie er voor jou invalt.

WEETJES: AKF.              

Een nieuw klootschietseizoen is weer op komst en een bijzonder seizoen (2019/2020) memoreerde AKF voorzitter Harold Dolleman in het nieuw  uitgegeven programmaboekje van Achterhoekse Klootschieters Federatie.   

Ten eerste omdat de samenwerking met Neede er in van start gaat. Een stap naar het hernieuwd samen sporten van “alle” klootschieters in de Achterhoek. Eén van mijn doelen toen ik aantrad als voorzitter.
21 oktober 2019 heeft een laatste bespreking plaatsgevonden om die eerste kleine stap te zetten en die is nu dan definitief gezet:
Zaterdag 23 november 2019 zal de eerste gezamenlijke wedstrijd plaatsvinden in Noordijk en zaterdag 15 februari 2020 spelen wij gezamenlijk de tweede wedstrijd in Haarlo.                                                                                                      

Info competitiewedstrijden (EKFN Neede) – AKF 2019-2020

Wedstrijdindeling EKFN/AKF.

WEETJES: NKB.  

 Helaas heeft Gido Beumer zich niet geplaatst voor het Hoofdtoernooi:

Einduitslag voorronde Champioens Tour voor seizoen 2019/2020

 

 

 

 

 

 

 

Familiedag / kampioensreceptie tevens Aangelandentoernooi 2019.

Klootschieten bij tropische temperaturen en huldiging kampioenen en jubilarissen.     

Een kloot zo uit de hand geschoten.

Zondagmiddag 25 augustus vond onze jaarlijkse aangelanden-/familiedag plaats. Na een kopje koffie of thee met een slagroomsoesje trotseerden een deel van de aanwezigen de hitte en gingen op weg voor het afleggen van het klootschietparcours van ± 4 km.
Na binnenkomst van alle acht teams vond de prijsuitreiking plaats. De eerste prijs ging naar team Veldmaat die het parcours aflegde in 49 schoten en 39 meter. Zij ontvingen uit handen van voorzitter Diny Beumer een beker.

De uitslagen van de overige teams waren:

Klein Dochteren  46 schoten – 4 meter (ondanks het minst aantal schoten kwam dit team niet in aanmerking voor de 1e prijs omdat allen klootschietleden zijn)

3. Nijenhuis/Leussink        51 schoten – 0 meter
4. Beumer                           53 schoten – 107 meter
5. Marcel Nijenhuis           61 schoten – 80 meter
6. Otten                               64 schoten – 61 meter
7. Goorman                        72 schoten – 0 meter
8. Jansen                             73 schoten – 25 meter (poedelprijs)

Clubkampioen dames 2019 Natasja Veldmaat.

Clubkampioen heren en Gelderskampioen 2019 Henk Lunneker

Daarna werden de clubkampioenen, bij de dames Natasja Veldmaat, en bij de heren Henk Lunneker, die tevens dit jaar Gelders Kampioen is geworden, gehuldigd en ontvingen een envelop met inhoud.

Een envelop met inhoud was er ook voor team 6, bestaande uit Frans Zweers, Ans Leussink, Rikie Veldmaat, Betsie Zweers en reserve Teija Laakso, die bij de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF)-competitie kampioen in de zesde klasse werden.

Tonnie en Maarten Otten waren dit jaar 25 jaar lid van Klootschietersvereniging Klein Dochteren en ontvingen een plaquette.

De middag werd voortgezet onder het genot van een drankje en patat met snacks uit de foodtruck en heerlijk boerenroomijs met slagroom. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde, gezellige en sportieve middag