Klootschietfederaties AKF en EKFN bundelen hun krachten.

‘We vergrijzen’

Peter Zandee
NEEDE – Dertig jaar na de Needse afscheiding bundelen de klootschietfederaties AKF en EKFN hun krachten. Want sport verbroedert toch vooral, vinden Harold Dolleman en Freddie te Walvaart. Bovendien is de klootschietsport een gezamenlijke boost waard.

In Neede wordt al ruim een eeuw in clubverband de klootschietsport beoefend. Maar elkaar uitdagen tot een rondje achter de kogel aan sjouwen stamt in Nederland al uit de Middeleeuwen. In de jaren tachtig was de sport zo populair in deze regio, dat de Achterhoekse Klootschietfederatie AKF voor de competitie werd opgesplitst.

Uit onvrede over het relatief vaak ver buiten Neede moeten spelen, scheidden de Needse verenigingen zich af en stichtten eind 1989 de Eerste Klootschietersfederatie Neede (EKFN).

EKFN-voorzitter Freddie te Walvaart (l) en AKF-collega Harold Dolleman elk met een kloot in de aanslag op de Hontjerweg nabij de Hollandsche Molen op de Needse Berg. © Robin Hilberink

Verbroedert;

Dertig jaar na dato verbroedert de sport meer dan dat oud zeer nog steekt. AKF en EKFN zetten om te beginnen twee gezamenlijke competitiemiddagen op touw, ter promotie van de klootschietsport. De eerste is zaterdag 23 november in Noordijk; de tweede zaterdag 15 februari in Eibergen. De gezamenlijke competitietreffens markeren een beetje het begin en eind van het seizoen. Want klootschieten is van oudsher een beetje een wintersport, wordt van oktober tot eind april gespeeld.
„Het initiatief komt niet voort uit luxe”, zegt Freddie te Walvaart (EKFN, zelf spelend bij Reefhorshoek). „Alle clubs kampen met vergrijzing. En we krijgen nauwelijks nog jeugd. We krimpen nogal. Dat vergrijzen is op zich niet erg: klootschieten is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het is ontzettend leuk en gezond. Past prima in het rijtje wandelen en mountainbiken, als je gezond meer wilt bewegen. Kortom: het is tijd voor wat gezamenlijke promotie!”
Het spel is gewoon erg leuk ja, en dat willen we graag delen met wie het niet kent – Harold Dolleman, AKF-voorzitter.

Erg leuk;

Harold Dolleman, AKF-voorzitter en zelf afkomstig van KV Klein Dochteren: „Het spel is gewoon erg leuk ja, en dat willen we graag delen met wie het niet kent. Het is in principe vrij simpel: je gooit ondershands de kloot zo ver mogelijk over een rond parcours van zo’n vijf kilometer. Dat doe je om beurten in een team van vier spelers, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. Hoe minder worpen, hoe beter. Iemand die voor het eerst werpt, is geneigd op het midden van de weg te gaan staan. Maar wegen zijn altijd bol, dus is het handiger om de zijkant van de weg aan te houden.”
Te Walvaart: „De andere teamleden lopen vooruit, bekijken de situatie en helpen de werper zijn schot zo goed mogelijk te zetten.” Dolleman: „Daarbij is er onderlinge concurrentie tussen de twee teams, dus qua commentaren komt er wel een beetje lol bij om de hoek kijken. Maar met respect. Je hebt over en weer ook waardering voor een prachtig schot van een tegenstander.”

Illustreren het plezier;

De EKFN-teams die deze zaterdag op de Needse Berg gooien, illustreren het plezier van de sport treffend. Freddie te Walvaart wijst: „Sommigen beginnen met een dribbeltje. De meesten zijn rechtshandig. Gooien met het linkerbeen voor. Maar er zijn uitzonderingen…”

Bekijk de video over de klootschietsport op Tubantia.nl/achterhoek, waarin Freddie te Walvaart en Harold Dolleman over het spelletje vertellen en Needse klootschieters in actie komen.